В периода 21-22 октомври 2023 г. два отбора от I ОУ „Свети Климент Охридски“-град Пазарджик, премериха сили с ученическите отбори от Видин, Берковица, Враца, Козлодуй, Мездра, Роман, с.Търнава, София, Самоков, Кюстендил, Благоевград.

Седмокласниците Нира Лискова, Илия Попов, Катерина Фингарски, Боян Ибушев се подготвиха за практическата част от състезанието със съдействието на Николай Златанов от Пазарджишкия клуб по спортно ориентиране, за което искрено му благодарим. Първият ден участниците решаваха мултимедиен тест, свързан с ориентиране по азимут и намиране на географски координати на точки. Вторият етап премина на „Горската пътека на приказките“, където отборите се ориентираха по карта и преминаваха през контролни постове за да заверят участието си в пробега. На пътеката всеки отбор имаше уникална карта с нанесени координати на награда, скрита на трасето.

Специален гост на състезанието беше Росен-Андрей Охеда, пътешественик и приятел на географията. Срещата с Росен беше едно вълнуващо докосване до далечни и екзотични дестинации

Състезанието се организира от Асоциацията на професионалните географи и регионалисти и Регионално управление на образованието – Враца с подкрепата на Община Враца и ПП „Врачански балкан“.

Поздравления за достойното представяне на Нира, Катя, Боян и Илия, както и на техния учител – г-жа Албена Пепелова – ЗДУД и учител по георграфия и икономика, които не само издигат авторитета на родното училище, но и достойно представиха област Пазарджик на едно изключително интересно, различно и практически ориентирано географско състезание.

Публикувано в Uncategorized. Постоянна връзка.