Коледен базар в нашето училище на 20-ти декември

Коледен базар

Публикувано в Празници | Вашият коментар

Легенда за коледната звезда

Публикувано в Аз творя | Вашият коментар

Моето училище

Моето училище се казва IОУ „Св. Климент Охридски“. Тази година то ще навърши 109 години. Създадено е през 1909 година. Догодина ще стана на 110 години. Кръстено е на Свети Климент Охридски.

Той е средновековен български учен и първи епископ, проповядвал е на старобългарски език. Основател е на Охридската книжовна школа. Православната църква го тачи като един от светите Седмочисленици. Ученик е на Свети Кирил и Свети Методий. Роден е около 840 године и е починал на 27 юли 916 годин в Охрид.

Свети Климент Охридски е един от най-значимите автори на старобългарски език, той пише жития, похвални слова, зърковни химни, превежда църковни текстове. В науката се посочват от 15 до 50 негови съчинения.

Гордея се, че съм ученичка в това училище, защото госпожата ни е много забавна, има много конкурси и награди и ми е много приятно, когато си играя с децата от моя клас. Часовете са много пиятни, лесни и забавни, защото госпожата преподава хем забавно, хем лесно. Харесва ми, че събираме капачки, госпожата ни води на екскурзии и ни водят на театри.

Моето училище е прекрасно!

Стела Стойкова Божкова от 4 а клас с класен ръководител – Стоянка Камбурова-Колева

Публикувано в Аз творя | Етикети: | Вашият коментар

Моето любимо училище

Винаги ще си спомням първия учебен ден, преминавайки прага на моето училище. Толкова беше красиво, светло и просторно. Тук срещнах първите си приятели, съученици и моята прекрасна госпожа.

Тук е мястото, където научих нащата азбука, научих се да пиша и чета, попадайки в света на книгите.

Моето училище ми липсва през ваканцията, както и смеха на съучениците ми.

Всички любими мои спомени ги свързвам с моето училище – място за учене, приключения и спомени.

8 ноември 2018 год.    Кристина Йорданова от 4 в клас, класен ръководител – Валерия Годжунова

Публикувано в Аз творя | Етикети: | Вашият коментар

Моето училище

Училището в което уча е Първо оснонно училие „Свети Климент Охридски“ град Пазарджик. То носи името на един от учениците на Кирил и Методий. Далечната 1909 г. училището е създадено, за да могат всички деца да получат знания и начално образование. В него са учили много известни Пазарджиклии. И днес продължавайки традициите учениците и учителите допринасяме за утвърждаване авторитета на Първо основно училище „Свети Климент Охридски“. Част от ордените, медалите, купите, наградите и гратотите са изложени в музейния кът на училището. Гордея се, че уча в моето училище.

Ангел Козарев от 4 б клас, класен ръководител – Калинка Спасова

Публикувано в Аз творя | Етикети: | Вашият коментар

Изкуство ли е да бъдеш добър

/есе/

Да бъдеш добър човек, особено в днешния забързан и овълчен свят, е изкуство. Да съумееш да запазиш сърцето си чисто и неопетнено не е лесно, но е благородно и възвишено. Да не отвръщам на злобата със злоба, да бягам от интриги и злословия; да се опитваш „ако не можеи да помогнеш, то поне да не пречиш“ – това е присъщо на добрите хора.

Добротата е вродено човешко качество. Тя не се учи, не се възпитава. Добротата извира от дълбините на човешкото сърце.

Обикновено добрите хора са дълбоко чувствителни, интуитивни и емпатийни. Потребността да помогнеш на някого в нужда, да бъдеш полезен, да откликваш на призивите за помощ, е присъща само на истински добрите хора.

Истинската доброта е постоянна величина. Тя е ежедневна, ежеминутна, целогодишна…вечна. Неа е избирателна. Не е само за Коледа. Понякога добрите хора често са считани за наивници или глупаци, но точно в това се състои изкутвото да си добър – да не обръщаш внимание на подобни твърдения, а да продължаваш да вършиш добрини.

И както е казала Майка Тереза: „Дай на свата най-доброто от себе си и той ще те отритне. Но ти му го дай, въпреки това!“

Йоана Манчева от 6 б клас, учител по БЕЛ – Елена Иванова-Пенова

Публикувано в Аз творя | Етикети: | Вашият коментар

Моята любима дума

От всички думи най-любимата ми е мир. Това е думата,2 която събира в едно предствата ми за един свободен свят. В него не съществуват насилието и пормоза. В миналото хората са водили войни за разширение на териториите си, както и за своето оцеляване. В днешно време това не би трябвало да се случва, защото в 21-ви век хората сме се развили достатъчно, за да проумеем, че войната не е най-добрият начин за решаване на конфликти. Но за голямо съжаление дори и днес малко хора разбират истинското значение на думата мир. Всяко дете желае разбирателство и щастие, както по света, така и в семейството си. Но някои нямат този късмет. Виждала съм и преди, виждам и сега, че мира на тази планета почти не съществува. За мен мирът може би ще се прояви повече в бъдеще, защото тогава хората ще са достигнали нов етап на своята еволюция и ще решават проблемите си по цивилизован начин.

Стиляна Благова от 6 б клас, учител по БЕЛ – Елена Иванова-Пенова

Отличена с награда в конкурс „Моята любима дума“

Публикувано в Аз творя | Етикети: | Вашият коментар

Моята любима дума

Моята любима дума е вяра. Любима ми е, защото вярата е мотивация да открием скритите си таланти. Чрез вярата в любовта създаваме семейства и света става по-голям, когато вярваме в мечтите си, се мотивираме да ги осъществим. Когато човек вярва силно, може да постигне и невъзможното. Животът ни е безсмислен без вярата към доброто. Трябва да вярваме в него, защото доброто побеждава злото.

Кристина Митрова от 6 б клас, учител по БЕЛ – Елена Иванова-Пенова

Отличена с награда в конкурс „Моята любима дума“

Публикувано в Аз творя | Етикети: | Вашият коментар

Екоинициативи „Да победим замърсяването с пластмаси“

Вместо да замърсяваме Земята с пластмаса, ние можем да я оползотворим с благородни цели. IV „б“ и IV „в“ клас вече 4 години донасят капачки, част от които се използват за лечението на Димитър Ганев от Пазарджик. Останалите се изпращат в град Варна за закупуването на кувьози за бебета.

Всички ученици усърдно събираме капачки.

Ние се учим, че боклукът за нас може да спаси човешкия живот на някого.

Теодор Кишов, ученик от V „б“ клас.

Публикувано в Земята | Вашият коментар

В часовете по технологии

Аз творя…

Декупаж от петокласници под ръководството на учителя Стефан Камаринчев

Публикувано в Постижения | Етикети: | Вашият коментар