Ученически лагер в курорта Златни пясъци

Вълнуваща, вдъхновяваща и наситена с много културно-исторически забележителности седмица прекараха ученици от IОУ „Св. Климент Охридски“ – Пазарджик. Деца от 5, 6 и 7 клас, които със своите образователни постижения, дарби и таланти са прославили училището си на регионално и национално ниво, както и техните ръководители Елена Пенова, Албена Пепелова и Валентина Коцакова, имаха възможност да прекарат незабравими дни в курортен комплекс  Златни пясъци по програма „Отново заедно“ на МОН.

Образователно-развлекателната програма на лагера включваше посещения на културни, исторически и археологически обекти по Северното крайбрежие на Черно море.

Пътуването започна с начална точка Пазарджик в 6.00 часа на 15 август, а първата спирка от програмата бе град Велики Преслав – старопрестолната столица на България. Учениците имаха възможност да разгледат Археолоческия музей, където изгледаха образователни филми, посветени на Златния век на българската култура по времето на цар Симеон Велики, както и експонати от ранновизантийската култура.  Децата видяха и останките от средновековната българска столица Преслав.
Втора спирка беше град Шумен и паметникът „Създатели на българската държава“.

За финал на опознавателния тур бе посетен и Националният историко-археологичен резерват „Мадара“, както и Мадарският конник – една от най-популярните забележителности от нашата средновековна история.
Особена емоция предизвика и гостуването в  Двора на кирилицата в старата столица Плиска, където освен постаменти с буквите от азбуката, децата видяха и восъчни фигури на български владетели. На вторият ден учениците се  разходиха в морската ни столица Варна. Там децата посетиха Делфинариума, където с интерес и много емоции изгледаха атрактивното шоу с делфини. Последва и кратка разходка в морската градина на Варна. Следобедът премина в плаж и игри на открито. Третият ден пътуваха до Археологически резерват „Калиакра“  и до едноименния нос. Там децата присъстваха на образователна беседа, посветена на археологическите находки и историческата стойност на тази природна забележителност. Направиха си и страхотни снимки с прекрасна панорамна гледка към Черно море. Следващата спирка от образователното пътуване на учениците бе град Балчик. Там те се потопиха в уникалната атмосфера на  Ботаническата градина и разгледаха Двореца на Мария Румънска. От тематичната беседа научиха повече за уникалните растителни видове, които са част от националното богатство на страната ни по Северното Черноморие.
Част от културната програма бе и посещението на град Шабла. Учениците бяха гости на Зелен образователен център, където в реално време се запознаха с богатото разнообразие от влажни зони в тази част на Черноморието и техните обитатели. В края на деня децата имаха привилегията да разгледат отблизо Морския фар в Шабла, който е най-старият на Балканския полуостров и дори се изкачиха до неговия втори етаж.
В петия ден от летния морски лагер учениците ни бяха гости на Аладжа манастир край Варна – „пъстрата“ обител на Северното Черноморие. Тишината, уютът и удивителната гледка спечелиха сърцата на нашите деца. В край на деня последваха отново плажни игри и много морски предизвикателства. На шестия ден учениците и техните ръководители Елена Пенова, Албена Пепелова, Валентина Коцакова и медицинската сестра Людмила Димитрова се сбогуваха с курорта Златни пясъци, който бе любезен „домакин“ на тяхното пътуване.

Публикувано в Uncategorized. Постоянна връзка.