Скъпи родители и ученици,

Поради независещи от нас обстоятелства, се налага да останем за дълго време по домовете си. Да, това не е най-хубавото нещо, особено сега, когато навън е пролет и на всички ни се иска да бъдем сред природата, но нали сме разумни хора и постъпваме отговорно. Затова, реших да споделя с вас информация, за да предложа още веднъж различни възможности за организиране на времето ви в условия на изолация. От вас зависи да организирате така деня си, че да осигурите възможен комфорт и да придадете смисъл в деня си. Отправям едно предизвикателство към вас:

Към моите малки приятели от 1-ви до 4-ти клас:

Научете повече за своите родове. Направете си албум и опишете най-важното за всеки от вашия род. Сложете снимки, изработени от вас портрети, изрезки от списания за професиите им, стикери, декорирайте. И когато отново се срещнем в училище, всеки ще представи своя проект.

Към моите приятели от 5-ти до 7-ми клас:

Изберете си проект, по който да работите през следващите седмици. Може да е научен проект и да го превърнете в „Семейно виртуално пътешествие“. Да проучите и представите личност, събитие, откритие, книга, филм или просто нещо, което ви интересува. Мотивирайте родителите си да ви помогнат и подгответе презентация, за да разкажете за личността, събитието, мястото, което ви е вдъхновило, каква е ползата от преживяното за вас и за другите.

Към вас родители: Децата в днешно време са особено чувствителни към заобикалящия ги свят и често реагират силно емоционално. Не бързайте да ги корите и да им се карате за това, че са палави или непослушни. По-добре покажете на вашето съкровище, че е много по-ценно да е спокойно. Да се научи на това, то ще може, когато види, че вие сте спокойни и уравновесени, не викате и не наказвате. Сега е моментът, в който да прекарате безценно време заедно. Говорете с децата за всички „незначителни“ за вас неща, които интересуват тях в момента. Гледайте и обсъждайте филми и книги, разказвайте си спомени и разглеждайте снимки. Заедно засадете цветя на терасата или в градината.

Оставам на разположение за вашите въпроси. Ще се радвам да продължим да поддържаме връзка за споделяне на възникнали проблеми, на вашите радости и болки. Прегръщам ви! Бъдете здрави!

Психолог: Ваня Ангелова

Публикувано в Mеждучасие, Здраве. Постоянна връзка.