Състезание

Днес- на 20 април 2019 г. 46 ученици от 5-ти и 6-ти клас участват в националното състезание по правопис “Пазим езика си”. За втора поредна година гражданското сдружение “Живата вода на България”, чийто председател е съпругата на президента Румен Радев – Десислава Радева, организира състезанието зад което застават всички университети в България, в които се изучава специалност “Българска филология”.

Стремежът им е да се насърчи създаването на трайни умения у учениците за правоговор и правопис на книжовен език, както и фокусиране на общественото внимание към все по-ширещата се неграмотност и масово използване на чуждици. Инициативата се подкрепя от писатели, поети, журналисти, актьори и музиканти. В първия кръг децата от 5-ти клас правят диктовка, отговарят на въпроси свързани с текста и проверяват познанията си за синоними. Учениците от 6-ти клас също работят върху диктовка и въпроси за функционална грамотност, транслитерират текст от латиница на кирилица и “превеждат” текст, изпълнен с чуждици.

За втория кръг ще се класират първите седем деца от всяка възрастова група, показали най-добри резултати.

Желаем успех на нашите ученици!

Снимките са авторско право на г-жа Ел. Иванова

Публикувано в Аз творя, БЕЛ, Върхове, Начало, Постижения, училище, Училището, художествена и научна литература. Постоянна връзка.