Проект „Ние сме мостът, не границата“, програма „Еразъм+“

Кападокия, Турция – международна среща по проект „Ние сме мостът, не границата“, програма „Еразъм+“

Публикувано на 12.05.2022 г.

Cappadocia-история и много красота. Международна среща по проект “Ние сме мостът, не границата” по програма “Еразъм+”. В продължение на една седмица опит обменяха представители на различни образователни институции от България, Турция, Испания и Румъния. Огромни благодарности към домакините на срещата по Програма „Еразъм+“ – Necmettin Erbakan University, Konya!

Международна среща, проведена в град Коня, Турция, по проект „Ние сме мостът, не границата“, програма „Еразъм+“

Публикувано на 10.05.2022 г.

Официалното посрещане в Турция на участниците в проект „Ние сме мостът, не границата“ по Програма „Еразъм+“ се проведе в Университета в град Коня на 09.05.2022 г. Международната среща ще се проведе в периода от 09.05.2022 г. до 13.05.2022 г. в град Коня, Турция. Дейностите продължиха и днес, 10.05.2022 г., с посещение в Център за деца аутисти, посещение в научно-изследователски център в град Коня, много работни срещи и прекрасни емоции. Огромни благодарности към организаторите от Университета в град Коня. IОУ “Свети Климент Охридски”- град Пазарджик е координатор по проекта. Участници от нашето училище в срещата са: г-жа Грета Димитрова- директор, г-жа Албена Пепелова- ЗДУД, г-жа Радослава Велева- старши учител по БЕЛ, г-жа Уляна Данаилова- старши учител по АЕ, Златомир Даскалов и Боян Павлов- ученици в седми клас през настоящата учебна година.

Международна среща в град Яш, Румъния, по програма „Еразъм+“

Публикувано на 15.04.2022 г.

От 09.04.2022 г. до 13.04.2022 г. учители и ученици от I ОУ участваха в  международна среща в град Яш, Румъния по проект „Ние сме мостът, не границата“ по Програма „Еразъм+“. В продължение на пет дни те се потопиха в бита, традициите, обичаите на нашите северни съседи. Откриха много общи традиции. Посетиха учебни занятия по различни учебни дисциплини, обмениха идеи, методи и техники за реализиране на дейности в областта на толерантността. Заредиха се с много положителни емоции при посещението на културните паметници под егидата на ЮНЕСКО.

КОНКУРС „ЛИЦАТА НА ТОРМОЗА“

Публикувано на: 17.12.2021 г.

Една позитивна връзка между безопасността на училищната среда и чувството на учениците за принадлежност към училището. Конкурс на тема: “Лицата на тормоза” – инициатива на Координационния съвет в IОУ “Свети Климент Охридски”- град Пазарджик и на психолога на училището г-жа Иванка Ангелова Насилието през погледа на децата. Инициативата е по международен проект “Ние сме мостът, не границата” по Програма “Еразъм +”.

Бяха отличени 4 мултимедийни презентации. Директорът на училището, г-жа Грета Димитрова награди учениците за активно участие и отлично представяне.

Гост на събитието бе г-жа Бисерка Трайкова секретар на МКБППМН, която ни връчи и Грамота от името на кмета на Община Пазарджик! Благодарим!

ТРАНСНАЦИОНАЛНА СРЕЩА ПО ПРОЕКТ „НИЕ СМЕ МОСТЪТ, НЕ ГРАНИЦАТА“ ПО ПРОГРАМА „ЕРАЗЪМ+“

Публикувано на: 30.09.2021 г.

Втора транснационална среща по проект „Ние сме мостът, не границата“ по програма „Еразъм +“ К201 се състоя от 20 до 24 септември в Гърция. Домакин на събитието беше Частно училище „Платон“ в гр. Катерини. Присъстваха членове на организациите партньори от Испания, Турция, Румъния и Гърция. Нашето училище – като координатор на проекта – беше представено от Албена Пепелова, Уляна Данаилова, Радослава Велева, Ваня Ангелова и Ирина Илиева. Дейностите по проекта имат за цел да насърчат сътрудничеството между училища, ученици и учители, за да се повиши осведомеността за различни култури и религии и да се възпитава „толерантност към разнообразието“ в Европейския съюз. Затова и в училище „Платон“ бяха проведени работни срещи, които предоставиха на партньорите широки възможности за интегриране на национални и международни подходи при преподаването на толерантност чрез споделяне на идеи, методи и добри практики. Участниците посетиха античния град Дион в подножието на планината Олимп, както и едни от най-известните раннохристиянски и византийски паметници в Солун, включени в списъка на световното богатство на ЮНЕСКО.Осъществена бе и среща със заместник-кмета по планиране и развитие на гр. Катерини – Ставрос Христофоридис, като бяха обсъдени възможностите за междукултурен диалог в рамките на „Платформата на европейската училищна общност“.Проектът предвижда нови срещи в Румъния, Турция и Испания, насочени към споделяне на опит в културен, исторически и религиозен аспект като средство за учене и откриване на многообразието в света.

НАГРАЖДАВАНЕ В МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС „НИЕ СМЕ МОСТЪТ, НЕ ГРАНИЦАТА“, ОРГАНИЗИРАН ОТ IОУ „СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“- ПАЗАРДЖИК

Публикувано на: 13.05.2021 г.

IОУ „Св. Климент Охридски“ – град Пазарджик организира международен конкурс на тема: „Ние сме мостът, не границата“ по Програма „Еразъм+“. Конкурсът се проведе в пет категории: лого, рисунка, литературни творби на английски език, компютърни презентации на английски език и фотоколаж. Включиха се две турски училища, училище в Румъния, училище в Гърция, детска градина в Испания и българското училище в Мадрид-Испания, ДГ „Слънчо“ – град Пазарджик, ДГ „Здравец“ – град Пазарджик и ученици от всички възрасти от нашето училище.Компетентно жури избра логото на проекта, изработено от Александър Сърнов от 6 б клас. На официална церемония на 13.05.2021 г. авторитетният пазарджишки художник Васил Петров връчи грамоти и предметни награди.

РЕПОРТАЖ в телевизия „Телемедия“ – град Пазарджик – тук.

МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС „НИЕ СМЕ МОСТЪТ, НЕ ГРАНИЦАТА“, ОРГАНИЗИРАН ОТ IОУ „СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“- ПАЗАРДЖИК

Статут на международния конкурс:

на БЪЛГАРСКИ език – тук

in English – hеre

Конкурс „Моето коледно послание за толерантност“ – наградени ученици

Категория: „Презентация“

I място – Георги Кънев от 5 а клас

II място – Дария Гълъбинова от 6 в клас

II място- Александра Андреева от 5 а клас

III място Деница Попова от 7 б клас

III място – Виктор Митев от 5 а клас

Специална награда – Виктор Мичев от  4 б клас

Раздел: „Плакат“

 I място – Александър Сърнов от 6 б клас

II място – Юлиана Бирова от 7 б клас

III място – Гергана Суроджийска и Силвия Троянова от 6 в клас

 Специална награда за творческо изпълнение в раздел  „Плакат“ и в раздел „Поздравителна картичка“: Петя Костадинова от 4 а клас

 Специална награда за колаж: Катерина Фингарски  от 4 б клас

Раздел: „Рисунка“

I място– Елиа Радованова от 4 б клас

II място – Георги Радулов от 3 б клас

III място  – Симона Николова 4 б клас

III място – Румяна Забуртова от 5 б клас

Поощрителна награда: Маргарита Митринска от  5 а клас

 СПЕЦИАЛНА НАГРАДА: Валентин Джингаров от 3 а клас

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА: Мирослав Радев от 4 б клас

Раздел: „Поздравителна картичка“

начален етап

I място – Ивета Симонова от 4 а клас

II място – Ивайло Танчев от 2 а клас

II място – Румина Чалъкова от 2 б клас

III място– Кристиян Туйков от 2 б клас

III място – Йоан Бончев  от  2 а клас

Поощрителни награди:

Цветелина Караминова от 3 а клас

Васил Панчев от 2 б клас

Дария Кацарова от 2 б клас

Виктория Владимирова от 2 а клас

Прогимназия

I място – Калоян Рашков от 5 б клас

II място – Анна – Мария Пенчева от 5 а клас

III място-  Андреа Чомпалова от 6 в клас

Раздел: „Приложни изкуства“

Начален етап

I място – Адриан Миков от 2 а клас

I  мясо – Мария– Магдалена Нонова от 4 б клас

II място – Евгений Стоичков от 2 а клас

III място – Натали Николова  от 4 а клас

Прогимназия:

I място – Божидара Пепелова от 7 б клас

I място – Йоана Пройчева от 5 а клас

II място – Гергана Трифонова от 5 б клас

II място – Андреа Чомпалова от 6 в клас

III място – Денислав Кофов от 5 а клас

Поощрителни награди:

Божидар Василев – 5 б клас

Специални награди

1.Нира Лискова от 4 а клас – специална награда за активно и творческо участие в конкурса

2.Калоян Рашков от 5 б клас – специална награда „Най-добро сърце“

3. 2 а клас – специална награда за най-активно участие в конкурса

Kонкурс „Моето коледно послание за толерантност“- раздели: ръчно изработени картички и ръчно изработени сувенири

Публикувано на 23.12.2020 г.

Магията на Коледа завладя учениците от I ОУ „Свети Климент Охридски“- град Пазарджик и те сътвориха чудеса със сръчните си ръчички. Представяме ви част от ученическите творби в конкурса „Моето коледно послание за толерантност“- раздели: ръчно изработени картички и ръчно изработени сувенири.

Презентация на творбите може да видите тук.

„РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО ПО СВЕТА И У НАС“ – ПРЕЗЕНТАЦИИ

Публикувано на 22.12.2020 г.

Участниците в конкурс за презентация на тема: „Рождество Христово у нас и по света“ представят традиции и обичаи в страните партньори по Програма „Еразъм+“ проект „Ние сме мостът, не границата“.

Специална награда – Виктор Мичев – 4 а клас, ръководител Спаска Узунова

Може да разгледате презентациите и на нашата фейсбук страница – тук.

Виртуална изложба за толернтността проект „Ние сме мостът, не границата“, програма „Еразъм+“

Учениците от I ОУ „Свети Климент Охридски“ – град Пазарджик ви канят на виртуална изложба на тема: „НАШИТЕ КОЛЕДНИ ПОСЛАНИЯ ЗА ТОЛЕРАНТНОСТ“. Приятно гледане!

Публикувано на 22.12.2020 г.

Нашата виртуална изложба може да видите на нашата фейсбук страница – тук

КОЛЕДНИТЕ ПОЗДРАВИ ОТ БНУ „ХРИСТО СМИРНЕНСКИ“, СЕГОВИЯ, ИСПАНИЯ ПРОДЪЛЖАВАТ

Публикувано на 21.12.2020 г.

Коледен поздрав №2 от БНУ „Христо Смирненски“, Сеговия, Испания към приятелите от IОУ „Свети Климент Охридски“-град Пазарджик може да видите ТУК.

КОЛЕДНИ ПОЗДРАВИ ОТ СЪРЦЕ

Публикувано на 21.12.2020 г.

В навечерието на Рождество Христово ученици от I ОУ „Свети Климент Охридски“ – град Пазарджик отправят сърдечни поздрави към партньорите по Програма „Еразъм+“ по проект „Ние сме мостът, не границата“.  Не закъсняха със своя  отговор към българските си приятели децата от БНУ „Христо Смирненски“ – Сеговия, Испания. Чудесно е, когато въпреки разстоянията и обстоятелствата, всички може да празнуваме заедно! Благодарим им от сърце!

Дария Гълъбинова – VIв клас

Нели Божкова – Vа клас

БНУ „Христо Смирненски“, гр. Сеговия, Испания

„КОЛЕДНА МАГИЯ“

Публикувано на: 21.12.2020 г.

Нека на Коледа изграждаме мостове, а не поставяме граници!
Кога, ако не на Коледа може да покажем с цялото си сърце, че сме човечни, състрадателни и подкрепящи? Това е светлият празник, когато всеки е отворил душата си за доброто и е готов да
сподели щастието си с целия свят. А учениците в I ОУ „Св. Климент Охридски“ имат възможността да отправят своите най-топли и сърдечни послания не само към приятелите и близките си, но и
към деца от различни европейски страни. Инициативите са част от проекта „Ние сме мостът, не границата!“ по програма „Еразъм +“ на Европейската комисия. За чудото на Коледа разказват днес учениците от V б и VII б клас заедно с учителя си по български език и литература – Радослава Велева. Те вярват, че всеки ден, в който сторим добро, е чудо. Всеки миг, в който споделяме щастието и болката на другия, е чудо. Чудо са и моментите, когато осъзнаваме, че най-важно е да сме здрави, обичани и подкрепяни. Това е силата на чудото, което носим в сърцата си!

„СТЕНА НА ТОЛЕРАНТНОСТТА“ – г-жа Иванка Ангелова и г-н Георги Руков

Публикуван0 на: 24.10.2020 год.

Учениците на I ОУ „Св. Климент Охридски“ – град Пазарджик, под ръководството на учителя по изобразително изкуство Георги Руков и психолога на училището Ваня Ангелова, създадоха „Стена на толерантността“ и подадоха ръка на своите нови приятели от Испания, Румъния, Турция, Гърция, Турция и България. Това е само една от многобройните дейности по проект „Ние сме мостът, не границата“ по Програма „Еразъм+“.

МЕЖДУАНРОДЕН ДЕН НА БЕЛИЯ БАСТУН – г-жа Ели Тоткова

Публикувано на: 19.10.2020 год.

Учениците от I ОУ „Св.Климент Охридски“- град Пазарджик отбелязаха Международния ден на белия бастун и поставиха началото на поредица от дейности и мероприятия по международния европейски проект по Програма „Еразъм+“ „Ние сме мостът, не границата“, разработен от училището.Четвъртокласниците от целодневната организация, под умелото ръководство на г-жа Ели Тоткова, участваха в проект „Подай ръка на незрящите“. Целта на проекта е да възпита положителни качества в тях, да насърчи желанието им да помагат на хората със зрителни увреждания. В предварителната работа децата събраха поговорки, написаха съчинения на тема „Доброто в нас“, изготвиха презентация за това как да общуват с хората лишени от зрение. Всеки екип изработи табло с послания към тях, нарисува символи на доброто, изписа думи на брайловото писмо.