Безопасност на движение по пътищата

Мероприятия по БДП за учебната 2023-2024 година

БДП – „Посланията на есенния лист“ – съвместно мероприятие по БДП – публикувано на 21.11.2023 г.

“Посланията на есенния лист” – това бе мотото на съвместната инициатива по повод “Възпоменание жертвите на пътя“ на 4. група “Синчец”, 1.а клас от Първо основно училище “Св.Климент Охридски “и ЦСОП – гр.Пазарджик с любезното съдействие на КАТ – гр.Пазарджик.

В мероприятието по БДП децата насърчиха водачите на МПС и пешеходците за повече толерантност на пътя. Върху красиво изработените есенни листа имаше послания за опазване човешкия живот на пътя и внимание към шофьорите, които децата подаряваха на спрелите автомобили.

Специални благодарности към присъстващите учители, директорът на ЦСОП – гр.Пазарджик – г-н Минчев, директорът на ДГ ”Слънчо“ – г-жа Черешарова, директорът на Първо основно училище “Свети Климент Охридски“ – г-жа Димитрова и местната телевизия “Телекабел”!

БДП – Учениците от 3.В клас с учител г-жа Минчева и децата от ДГ „Слънчо“ – град Пазарджик с общ инициатива по БДП – публикувано на 03.11.2023 г.

На 3 ноември 2023 година се проведе съвместна ситуация между учениците от 3.в клас от IОУ “Св. Климент Охридски” – град Пазарджик с класен ръководител г-жа Марияна Минчева и II група “Здравец” от ДГ “Слънчо” – град Пазарджик с учители г-жа Стоянка Перничева и г-жа Петя Цветкова. Мероприятието бе на тема: “Пътник в превозно средство” и се проведе с цел осъществяване на подкрепа на образованието и обучението на подрастващите по Безопасност на движение по пътищата. Занятието протече с много забавни игри, гатанки и изненади, с които всички деца обогатиха своите знания по БДП и се забавляваха заедно. Специални гости на съвместната инициатива бяха г-жа Василка Стойкова – ЗДУД в IОУ “Св. Климент Охридски” – град Пазарджик и г-жа Весела Янкова – ЗДУД в ДГ “Слънчо” – град Пазарджик.

БДП – Първокласниците ни се учат да се движат безопасно в Дните на безопасност на пътя – публикувано на 21.09.2023 г.

За осма година Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL организира Ден без загинали на пътя. Той се провежда в рамките на Дните на безопасността на пътя между 16 и 22 септември 2023 г.

На 21.09.2023 г. учениците от 1.А, 1.Б и 1.В клас с класни ръководители г-жа Валерия Годжунова, г-жа Цонка Рабаджийска и г-жа Стоянка Попова подкрепиха тази инициатива с мото „Остани жив!Пази живота!”, която има за цел да се намали броят на пътно-транспортните произшествия с фатален изход.

Първокласниците проведоха урок по безопасност. Малките пешеходци получиха ценни указания за правилата за движение, безопасното пресичане на пешеходна пътека, светофар и пътните знаци. Децата опресниха знанията си за безопасно поведение при пресичане на кръстовище, при игра в близост до оживена улица.

БДП – Да отбележим 20. септември – Ден на загиналите на пътя – публикувано на 20.09.2023 г.

Във връзка с дните на безопасността на пътя в периода от 16 до 22 септември, които тази година се провеждат под мотото „Остани жив! Пази живота!“ („Stay alive and save lives“),в рамките на кампанията за осма година Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL организира Ден без загинали на пътя, като датата, определена за тази година е 20 септември.

Децата от II гр. „Здравец” при ДГ „Слънчо” – град Пазарджик, с ръководители г-жа Петя Цветкова и г-жа Стоянка Перничева и учениците от II А клас на IОУ ,,Св. Климент Охридски“- град Пазарджик, с учители г-жа Десислава Хайдукова и г-жа Диана Баташка, осъществиха съвместна дейност на 20.09.2023г. /сряда/ от 10.30 ч. с посещение на старши експерт по ПУО към РУО-Пазарджик – г-жа Марияна Гигова и полицаи от регионалната дирекция на МВР гр. Пазарджик Пътна полиция, ГДНП, които разказаха на децата за своята професия, а също така и с тяхна помощ раздадоха на шофьорите послания с мотото „Остани жив! Пази живота!“ („Stay alive and save lives“).

На мероприятието присъстваха и г-жа Черешарова – директор на ДГ „Слънчо“ – град Пазарджик и г-жа Албена Пепеплова – заместник-директор УД в IОУ „Св. Климент Охридски“ – град Пазарджик.

Нашата цел е за пореден път да фокусираме вниманието върху спазването на правилата. От поведението на всички участници в движението зависи безопасността на пътя.Децата са най-уязвимите участници в движението и затова формирането на умения и навици за безопасно движение по пътищата е част от подготовката им за училище и въобще за живота.