Ден на ученическото самоуправление – 08.05.2020 г.

По традиция в IОУ „Свети Климент Охридски“ – гр. Пазарджик се проведе Ден на Ученическото самоуправление.

Днес, този ден беше по-различен, чрез виртуални класни стаи, в електронна среда.

Публикувано в Училището | Вашият коментар

Великден

Психологът на IОУ „Св. Климент Охридски“, Теодор Кишов и Ученическият съвет ви желаят Светли празници!

Публикувано в Празници | Вашият коментар

Коледен базар в нашето училище на 20-ти декември

Коледен базар

Публикувано в Празници | Вашият коментар

Легенда за коледната звезда

Публикувано в Аз творя | Вашият коментар

Моето училище

Моето училище се казва IОУ „Св. Климент Охридски“. Тази година то ще навърши 109 години. Създадено е през 1909 година. Догодина ще стана на 110 години. Кръстено е на Свети Климент Охридски.

Той е средновековен български учен и първи епископ, проповядвал е на старобългарски език. Основател е на Охридската книжовна школа. Православната църква го тачи като един от светите Седмочисленици. Ученик е на Свети Кирил и Свети Методий. Роден е около 840 године и е починал на 27 юли 916 годин в Охрид.

Свети Климент Охридски е един от най-значимите автори на старобългарски език, той пише жития, похвални слова, зърковни химни, превежда църковни текстове. В науката се посочват от 15 до 50 негови съчинения.

Гордея се, че съм ученичка в това училище, защото госпожата ни е много забавна, има много конкурси и награди и ми е много приятно, когато си играя с децата от моя клас. Часовете са много пиятни, лесни и забавни, защото госпожата преподава хем забавно, хем лесно. Харесва ми, че събираме капачки, госпожата ни води на екскурзии и ни водят на театри.

Моето училище е прекрасно!

Стела Стойкова Божкова от 4 а клас с класен ръководител – Стоянка Камбурова-Колева

Публикувано в Аз творя | Етикети: | Вашият коментар

Моето любимо училище

Винаги ще си спомням първия учебен ден, преминавайки прага на моето училище. Толкова беше красиво, светло и просторно. Тук срещнах първите си приятели, съученици и моята прекрасна госпожа.

Тук е мястото, където научих нащата азбука, научих се да пиша и чета, попадайки в света на книгите.

Моето училище ми липсва през ваканцията, както и смеха на съучениците ми.

Всички любими мои спомени ги свързвам с моето училище – място за учене, приключения и спомени.

8 ноември 2018 год.    Кристина Йорданова от 4 в клас, класен ръководител – Валерия Годжунова

Публикувано в Аз творя | Етикети: | Вашият коментар

Моето училище

Училището в което уча е Първо оснонно училие „Свети Климент Охридски“ град Пазарджик. То носи името на един от учениците на Кирил и Методий. Далечната 1909 г. училището е създадено, за да могат всички деца да получат знания и начално образование. В него са учили много известни Пазарджиклии. И днес продължавайки традициите учениците и учителите допринасяме за утвърждаване авторитета на Първо основно училище „Свети Климент Охридски“. Част от ордените, медалите, купите, наградите и гратотите са изложени в музейния кът на училището. Гордея се, че уча в моето училище.

Ангел Козарев от 4 б клас, класен ръководител – Калинка Спасова

Публикувано в Аз творя | Етикети: | Вашият коментар

Изкуство ли е да бъдеш добър

/есе/

Да бъдеш добър човек, особено в днешния забързан и овълчен свят, е изкуство. Да съумееш да запазиш сърцето си чисто и неопетнено не е лесно, но е благородно и възвишено. Да не отвръщам на злобата със злоба, да бягам от интриги и злословия; да се опитваш „ако не можеи да помогнеш, то поне да не пречиш“ – това е присъщо на добрите хора.

Добротата е вродено човешко качество. Тя не се учи, не се възпитава. Добротата извира от дълбините на човешкото сърце.

Обикновено добрите хора са дълбоко чувствителни, интуитивни и емпатийни. Потребността да помогнеш на някого в нужда, да бъдеш полезен, да откликваш на призивите за помощ, е присъща само на истински добрите хора.

Истинската доброта е постоянна величина. Тя е ежедневна, ежеминутна, целогодишна…вечна. Неа е избирателна. Не е само за Коледа. Понякога добрите хора често са считани за наивници или глупаци, но точно в това се състои изкутвото да си добър – да не обръщаш внимание на подобни твърдения, а да продължаваш да вършиш добрини.

И както е казала Майка Тереза: „Дай на свата най-доброто от себе си и той ще те отритне. Но ти му го дай, въпреки това!“

Йоана Манчева от 6 б клас, учител по БЕЛ – Елена Иванова-Пенова

Публикувано в Аз творя | Етикети: | Вашият коментар

Моята любима дума

От всички думи най-любимата ми е мир. Това е думата,2 която събира в едно предствата ми за един свободен свят. В него не съществуват насилието и пормоза. В миналото хората са водили войни за разширение на териториите си, както и за своето оцеляване. В днешно време това не би трябвало да се случва, защото в 21-ви век хората сме се развили достатъчно, за да проумеем, че войната не е най-добрият начин за решаване на конфликти. Но за голямо съжаление дори и днес малко хора разбират истинското значение на думата мир. Всяко дете желае разбирателство и щастие, както по света, така и в семейството си. Но някои нямат този късмет. Виждала съм и преди, виждам и сега, че мира на тази планета почти не съществува. За мен мирът може би ще се прояви повече в бъдеще, защото тогава хората ще са достигнали нов етап на своята еволюция и ще решават проблемите си по цивилизован начин.

Стиляна Благова от 6 б клас, учител по БЕЛ – Елена Иванова-Пенова

Отличена с награда в конкурс „Моята любима дума“

Публикувано в Аз творя | Етикети: | Вашият коментар

Моята любима дума

Моята любима дума е вяра. Любима ми е, защото вярата е мотивация да открием скритите си таланти. Чрез вярата в любовта създаваме семейства и света става по-голям, когато вярваме в мечтите си, се мотивираме да ги осъществим. Когато човек вярва силно, може да постигне и невъзможното. Животът ни е безсмислен без вярата към доброто. Трябва да вярваме в него, защото доброто побеждава злото.

Кристина Митрова от 6 б клас, учител по БЕЛ – Елена Иванова-Пенова

Отличена с награда в конкурс „Моята любима дума“

Публикувано в Аз творя | Етикети: | Вашият коментар