Моето училище

Моето училище се казва IОУ „Св. Климент Охридски“. Тази година то ще навърши 109 години. Създадено е през 1909 година. Догодина ще стана на 110 години. Кръстено е на Свети Климент Охридски.

Той е средновековен български учен и първи епископ, проповядвал е на старобългарски език. Основател е на Охридската книжовна школа. Православната църква го тачи като един от светите Седмочисленици. Ученик е на Свети Кирил и Свети Методий. Роден е около 840 године и е починал на 27 юли 916 годин в Охрид.

Свети Климент Охридски е един от най-значимите автори на старобългарски език, той пише жития, похвални слова, зърковни химни, превежда църковни текстове. В науката се посочват от 15 до 50 негови съчинения.

Гордея се, че съм ученичка в това училище, защото госпожата ни е много забавна, има много конкурси и награди и ми е много приятно, когато си играя с децата от моя клас. Часовете са много пиятни, лесни и забавни, защото госпожата преподава хем забавно, хем лесно. Харесва ми, че събираме капачки, госпожата ни води на екскурзии и ни водят на театри.

Моето училище е прекрасно!

Стела Стойкова Божкова от 4 а клас с класен ръководител – Стоянка Камбурова-Колева

Posted in Аз творя | Tagged | Leave a comment

Моето любимо училище

Винаги ще си спомням първия учебен ден, преминавайки прага на моето училище. Толкова беше красиво, светло и просторно. Тук срещнах първите си приятели, съученици и моята прекрасна госпожа.

Тук е мястото, където научих нащата азбука, научих се да пиша и чета, попадайки в света на книгите.

Моето училище ми липсва през ваканцията, както и смеха на съучениците ми.

Всички любими мои спомени ги свързвам с моето училище – място за учене, приключения и спомени.

8 ноември 2018 год.    Кристина Йорданова от 4 в клас, класен ръководител – Валерия Годжунова

Posted in Аз творя | Tagged | Leave a comment

Моето училище

Училището в което уча е Първо оснонно училие „Свети Климент Охридски“ град Пазарджик. То носи името на един от учениците на Кирил и Методий. Далечната 1909 г. училището е създадено, за да могат всички деца да получат знания и начално образование. В него са учили много известни Пазарджиклии. И днес продължавайки традициите учениците и учителите допринасяме за утвърждаване авторитета на Първо основно училище „Свети Климент Охридски“. Част от ордените, медалите, купите, наградите и гратотите са изложени в музейния кът на училището. Гордея се, че уча в моето училище.

Ангел Козарев от 4 б клас, класен ръководител – Калинка Спасова

Posted in Аз творя | Tagged | Leave a comment

Изкуство ли е да бъдеш добър

/есе/

Да бъдеш добър човек, особено в днешния забързан и овълчен свят, е изкуство. Да съумееш да запазиш сърцето си чисто и неопетнено не е лесно, но е благородно и възвишено. Да не отвръщам на злобата със злоба, да бягам от интриги и злословия; да се опитваш „ако не можеи да помогнеш, то поне да не пречиш“ – това е присъщо на добрите хора.

Добротата е вродено човешко качество. Тя не се учи, не се възпитава. Добротата извира от дълбините на човешкото сърце.

Обикновено добрите хора са дълбоко чувствителни, интуитивни и емпатийни. Потребността да помогнеш на някого в нужда, да бъдеш полезен, да откликваш на призивите за помощ, е присъща само на истински добрите хора.

Истинската доброта е постоянна величина. Тя е ежедневна, ежеминутна, целогодишна…вечна. Неа е избирателна. Не е само за Коледа. Понякога добрите хора често са считани за наивници или глупаци, но точно в това се състои изкутвото да си добър – да не обръщаш внимание на подобни твърдения, а да продължаваш да вършиш добрини.

И както е казала Майка Тереза: „Дай на свата най-доброто от себе си и той ще те отритне. Но ти му го дай, въпреки това!“

Йоана Манчева от 6 б клас, учител по БЕЛ – Елена Иванова-Пенова

Posted in Аз творя | Tagged | Leave a comment

Моята любима дума

От всички думи най-любимата ми е мир. Това е думата,2 която събира в едно предствата ми за един свободен свят. В него не съществуват насилието и пормоза. В миналото хората са водили войни за разширение на териториите си, както и за своето оцеляване. В днешно време това не би трябвало да се случва, защото в 21-ви век хората сме се развили достатъчно, за да проумеем, че войната не е най-добрият начин за решаване на конфликти. Но за голямо съжаление дори и днес малко хора разбират истинското значение на думата мир. Всяко дете желае разбирателство и щастие, както по света, така и в семейството си. Но някои нямат този късмет. Виждала съм и преди, виждам и сега, че мира на тази планета почти не съществува. За мен мирът може би ще се прояви повече в бъдеще, защото тогава хората ще са достигнали нов етап на своята еволюция и ще решават проблемите си по цивилизован начин.

Стиляна Благова от 6 б клас, учител по БЕЛ – Елена Иванова-Пенова

Отличена с награда в конкурс „Моята любима дума“

Posted in Аз творя | Tagged | Leave a comment

Моята любима дума

Моята любима дума е вяра. Любима ми е, защото вярата е мотивация да открием скритите си таланти. Чрез вярата в любовта създаваме семейства и света става по-голям, когато вярваме в мечтите си, се мотивираме да ги осъществим. Когато човек вярва силно, може да постигне и невъзможното. Животът ни е безсмислен без вярата към доброто. Трябва да вярваме в него, защото доброто побеждава злото.

Кристина Митрова от 6 б клас, учител по БЕЛ – Елена Иванова-Пенова

Отличена с награда в конкурс „Моята любима дума“

Posted in Аз творя | Tagged | Leave a comment

Екоинициативи „Да победим замърсяването с пластмаси“

Вместо да замърсяваме Земята с пластмаса, ние можем да я оползотворим с благородни цели. IV „б“ и IV „в“ клас вече 4 години донасят капачки, част от които се използват за лечението на Димитър Ганев от Пазарджик. Останалите се изпращат в град Варна за закупуването на кувьози за бебета.

Всички ученици усърдно събираме капачки.

Ние се учим, че боклукът за нас може да спаси човешкия живот на някого.

Теодор Кишов, ученик от V „б“ клас.

Posted in Земята | Leave a comment

В часовете по технологии

Аз творя…

Декупаж от петокласници под ръководството на учителя Стефан Камаринчев

Posted in Постижения | Tagged | Leave a comment

Интервю

Интервю с Грета Димитрова, директор на училището

- Добър ден, госпожо Димитрова!

- Кой беше любимият ви учебен предмет, когато вие самата сте била ученичка?

- Математика.

- Как решихте да станете учител?

- Израснала съм в семейство на бивши учители и от малка съм закърмена с любов към българското училище. Всеки път, когато майка ми се прибираше вкъщи с букети цветя, аз тайничко ѝ завиждах и си обещах, че един ден и аз ще стана учителка.

- Какво ви харесва у децата?

- Тяхната чиста душа, доброта и искреност.

- Как си представяте своето бъдеще и какво се промени у вас, след като станахте учител?

- След като станах учител, продължих да се развивам професионално, защото учителят е учител докато се учи. Когато престане да се учи, в него умира учителят, както е казал един виден руски педагог.

- Можете ли да ни разкажете по-подробно за вашата професия?

- Да си учител не е просто професия, но и призвание. Да си учител в 21-ви век е предизвикателство и изпитание. Преди всичко трябва да бъде човек. Трябва да вдъхва доверие на своите ученици, за да бъде техен добър приятел и пример за подражание. Същевременно трябва да е взискателен. Постигането на този баланс е много трудно и изисква много усилия, търпение, постоянство и упоритост.

- Какво бихте променили в нашето училище?

- I ОУ „Св. Климент Охридски“ е училище с традиции, които аз не бих искала да променям, а напротив да продължа и развия.

Интервюто е взето от Теодор Кишов, ученик в училището и е публикувано без никаква промяна.

Posted in Интервю | Leave a comment

Творчество в часовете по технологии

Posted in Аз творя | Tagged | Leave a comment